Playing the Clarinet

 Me performing Concerto for Clarinet with Bläser Philharmonie Aachen on the 11th of July 2017

Drie dagen nadat wij met het hele gezin vanuit Engeland in Kerkrade waren beland,  begon ik in 1971 op 9-jarige leeftijd met klarinetlessen bij Matthijs van Oosten,dirigent van de Harmonie Ste.Marie,Gracht-Kerkrade. Mijn echte liefde ging uit naar de saxofoon, maar omdat de prille harmonie behoefte had aan klarinetten en ben ik gezwicht en nam de klarinet in de handen.

Al gauw bleek dat ik aanleg had en ging ik naar de muziekschool in Kerkrade en volgde les bij achtereenvolgens good old Harry Senden en zijn leraar Martin Mulleneers, soloklarinettist van het Limburgs Symphonie Orkest.

Binnen enkele jaren behaalde ik al mijn zes gradenexamens en de vier Hafa-examens met glans. Ik werd ondertussen lid van de beruchte Koninklijke Philharmonie Bocholtz, leidde daar klarinettisten op en speelde 12 jaar onder de bezielende leiding van Heinz Friesen solo – en es klarinet..

Ik nam deel aan talloze solistenconcoursen en behaalde vele successen. Het lukte mij zelfs een keer een splinternieuwe Leblanc bes klarinet te winnen.

Een uitnodiging volgde om deel te nemen aan het Euregio Maas-Rijn Jeugd Symfonieorkest o.l.v. Guido van den Bosch en daar kwam ik in een warm bad terecht en werd mijn liefde voor de muziek nog verder geprikkeld. Het Euregio Maas Rijn blaaskwintet werd opgericht samen met 4 andere fantastische musici ( John en Paul Theunissen, Gottfried Kranen en Harry Bosch ) . Ik besloot Voorbereidende Vakopleiding te volgen aan de muziekschool van Kerkrade en kreeg les in o.a. solfège, piano, muziekgeschiedenis, harmonieleer en muziektheorie.

Daarna volgden in 1982 na mijn middelbare school opleiding aan het Gymnasium te Rolduc,Kerkrade toelatingsexamens op de conservatoria van Maastricht en Amsterdam. Op beide conservatoria werd ik aangenomen,maar ik koos uiteindelijk voor Maastricht. Daar volgde ik de hoofdvakken klarinet ( 1 jaar bij Ru Otto en 5 jaar bij Willem van der Vuurst,es klarinettist van het Kon.Concertgebouworkest ) en HaFadirectie bij achtereenvolgens Martin Koekelkoren, Sef Pijpers sr. en Pierre Kuijpers. Tijdens mijn studie in Maastricht werd ik als soloklarinettist/esklarinettist aangenomen bij het Nationaal Jeugd Symfonieorkest. Gedurende drie jaar heb ik daar fantastische tijden meegemaakt en vele schitterende concerten gegeven in de allermooiste zalen van Nederland. Ook werden er tournees gemaakt naar Frankrijk, Italië en Griekenland. Ook werd er een LP opgenomen met o.a. Ein Heldenleben van Richard Strauss, Petrouchka van Stravinsky en Three Places in New England van Ives. Fons Klesman en ik schitteren op deze geweldige langspeler! Inmiddels had ik mijn splinternieuwe set Herbert Wurlitzers ( bouwjaar 1984 ) gekregen en die heb ik nog steeds!

Na mijn tijd in Maastricht besloot ik in 1988 in Amsterdam te gaan studeren bij George Pieterson,soloklarinettist van het Kon.Concertgebouworkest en heb ontzettend veel te danken aan zijn inspirerende lessen. In 1990 behaalde ik mij Uitvoerend Musicus diploma met glans. Ondertussen deed ik als remplaçant de nodige ervaring op bij o.m. Het Limburgs Symfonieorkest, Opera Forum Filharmonisch in Enschede en het Noord-Hollands Filharmonisch Orkest in Haarlem.

In 2007 richtte ik samen met enkele topklarinettisten uit Nederlands en Belgisch Limburg “The New Clarinet Symphonics” op, een top clarinetchoir,dat gedurende 5 jaar op het allerhoogste niveau musiceerde. Voor dit 13-koppig ensemble schreef ik talloze arrangementen, die merendeels op YouTube te beluisteren zijn. Op deze site zijn de links te vinden.  Hopelijk kan TNCS in de toekomst weer de draad oppakken…

In 2009 arrangeerde ik “Concerto for Clarinet” van Artie Shaw en trad ik zelf als solist op tijdens de bondsconcoursdeelname van de Koninklijke Harmonie van Horst, een geweldige ervaring. In 2017 herhaalde ik dit, maar dan met de BläserPhilharmonie Aachen.

 

The New Clarinet Symphonics anno 2011

The New Clarinet Symphonics anno 2011

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The New Clarinet Symphonics anno 2011

Playing Artie Shaw

Playing “Concerto for Clarinet” by Artie Shaw ( arr.Steven Walker )